Як правильно розморожувати холодильник

Цей процес, безумов, не є найулюбленішим заняттям для переважної більшості сучасних господарок. Проте розморожувати холодильник з морозильною камерою іноді необхідно – не тільки сам агрегат, а й ваш гаманець скажуть вам за це «дуже дякуємо». Видалення льоду повинно виконуватися кожного разу, коли його нашарування перевищує 0,5 см. Товщина льодового панциру вкрай не повинна досягати позначки в  1 см – тоді загальна витрата енергії збільшується до 75%. Тому, якщо ви бажаєте заощадити енергію, не відкладайте процес розморожування холодильника.

  1. Розморожування холодильника

Швидко розморозити холодильник з морозильною камерою: як це зробити крок за кроком? За допомогою простого посібника ви впораєтеся з усім процесом протягом години.

а)  Відключіть холодильник з морозильною камерою від мережі

З міркувань безпеки не слід обмежуватися лише вимкненням струму на панелі керування. Краще повністю відключити пересувний чи вбудований холодильник від мережі. Потім викладіть усі продукти та тимчасово зберігайте їх десь на холоді, наприклад, у підвалі, за вікном або на балконі взимку.

б)  Що прискорить процес

Товстіші шари льоду можна акуратно зняти пластиковим скребком, але слід забути про гострі предмети.

Залишайте дверцята холодильника з морозильною камерою відкритими протягом усього періоду розморожування та не забувайте підстилати під них рушники або інші текстильні вироби для збору води, що стікатиме.

в)  Почніть прибирання

Вимийте внутрішню частину холодильника з морозильною камерою, всі полиці та ящики водою, змішаною з рідиною для миття посуду, або використовуйте спеціальний спрей для очищення. Не забувайте про гумові ущільнення холодильника з морозильною камерою та переконайтеся, що вони добре прилягають і не потребують заміни.

Якщо ви не використовували спеціальний спрей, протріть внутрішню частину вбудованого холодильника ганчіркою, змоченою в оцтовій воді. Оцет поглинає запахи і має дезінфікуючу дію. Нарешті, ретельно витріть пристрій насухо, бо в іншому випадку із залишків води утвориться нова кірка льоду.

г)  Увімкніть пристрій у мережу

Встановіть бажану температуру охолодження та зачекайте, щоб переконатися, що все працює як слід. Через 30 хвилин знову можна заповнити холодильник hisense продуктами.

Автоматичне розморожування заощадить час та зусилля

Сучасні холодильник з морозильною камерою пропонують різноманітні функції автоматичного розморожування. Однак не всі вони повністю позбавлять прилад від льоду. Ідеально вибирати холодильник hisense із функцією No Frost. Ці агрегати працюють за принципом охолодження за допомогою холодного повітря, яке постійно циркулює усередині. Потім волога виходить сама. Завдяки цьому не утворюється льоду, а її видалення повністю виключається.

  1. Як розморозити морозильну камеру

Як тільки всередині камери утвориться шар льоду, ефективність заморозки знижується – розміри холодильника при цьому не мають значення. Лід не дозволяє досягти потрібної температури, що значно збільшує споживання електроенергії. Компресор також зазнає більшого навантаження, а термін його служби скорочується.

Один раз або двічі на рік

Якщо у вас немає холодильника hisense з функцією No Frost, необхідно розморожувати агрегат не рідше ніж один раз на рік (в ідеалі – двічі на рік), щоб зберегти ефективність заморозки, тривалий термін служби приладу і правильні умови для зберігання продуктів. Особливо, коли вирішили купити холодильник бу.

Не застосовуйте грубої сили

Перш за все відключіть морозильник від мережі. Якщо він є частиною комбінованого холодильника з морозильною камерою, просто вимкніть морозильну секцію. Потім дістаньте продукти. Якщо ящики або інші частини морозильної камери примерзли до стінок, не виймайте їх силою, а зачекайте, поки крига трохи відтане. Розстеліть старий рушник перед морозильною камерою та під нею.

Протріть та очистіть

Під час танення криги ретельно витирайте воду з морозилки, щоб не було потопу на кухні. У деяких морозильних камерах є зливальний канал, який вбирає більшу частину води, що значно полегшує роботу.

Після того, як видалили весь лід, можете розпочати очищення холодильника з морозильною камерою. Виймайте окремі знімні частини та ящики та мийте їх, використовючи спеціальні спреї чи інші неагресивні миючі засоби, наприклад, засіб для миття посуду. Можна користуватися водою з харчовою содою або водою з оцтом, яка, крім іншого, чудово поглинає запахи.

Протріть вологою ганчіркою ущільнювач навколо дверцят морозильної камери і переконайтеся, що він добре прилягає по всьому периметру. Ретельно витріть всі деталі насухо. Потім знову підключіть морозильник або холодильник з морозильною камерою до мережі та встановіть бажану температуру. Дайте морозильній камері попрацювати хоча б півгодини, а потім можете покласти туди продукти.

Будьте обережні з гарячою водою

Якщо ви хочете швидко розморозити камеру, можете використовувати пластикову лопатку для льоду та обережно зіскрібати нею полій. Ви також можете використовувати тканину, змочену в гарячій воді, яку треба акуратно прикладати безпосередньо до шарів льоду. Але ніколи не використовуйте будь-що гаряче безпосередньо у таких методів, як сушіння гарячим повітрям (наприклад, феном). Це небезпечно для холодильника з морозильною камерою, яка може бути пошкоджена прямим гарячим повітрям.

  1. Як доглядати холодильник із системою No Frost?

Функція No Frost значно полегшує роботу. Якщо ви збираєтеся купувати холодильник з морозильною камерою, купуйте той, у якого є така функція. Але не на всіх агрегатах віна існує. В основі холодильника з морозильною камерою та функцією No Frost– вентилятор, який нагнітає всередину сухе повітря, що запобігає утворенню льоду. Це дозвояє скоротити обсяг робіт з обслуговування, а збережені продукти довше залишаються свіжими. Звичайно, холодильник, ціна якого дуже бюджетна, зазвичай не має такої функції.

Якщо ви придбали холодильник no frost, вам не потрібно турбуватися про розморожування. Технологія усуває вологість та забезпечує циркуляцію холодного та сухого повітря всередині пристрою. Таким чином, ні на стінках морозилки холодильника no frost, ні на самих продуктах не утворюється іній, і при цьому знижується споживання електроенергії.

Якщо ви вирішили купити холодильник без цієї функції, його доведеться розморожувати.

Переваги морозильної камери з функцією No Frost

  •       У морозильній камері холодильника no frost підтримується постійна температура і не утворюється іній навіть на заморожених продуктах, які зберігають свої якості довше.
  •    Нещодавно вкладені продукти заморожуються швидше.
  •       Економічне споживання енергії.
  1. Основні помилки під час розморожування
  1.     Не шкребіть ножами чи вилками крижані пласти. Ними можна проткнути систему подачі фреону, пошкодити обшивку холодильника з морозильною камерою, ущільнювач – а це поступово приведе холодильник у непридатність.
  2.     Не використовуйте абразивну хімію для миття холодильника з морозильною камерою. Разом з льодом вона може пошкодити пластикові елементи пристрою.
  3.     Не слід агресивно прискорювати розморожування холодильника з морозильною камерою. Наприклад, не можна ставити в холодильник з морозильною камерою ємності з окропом – це призведе до негайного перегріву та поломки агрегату.
  1. Причини появи полою

Полій чи наморозки – льодове утворення, що виникає внаслідок замерзання води. У холодильниках з морозильною камерою волога може часом підмерзати, утворюючи паморозь або тоненький шар льоду, що зазвичай відтаює. Поява товстої крижаної кірки-полію або сніжної шуби – ознака проблеми. Головні її причини:

  •    засмічення або зледеніння дренажної трубки;
  •    тимчасове вимкнення електроенергії;
  •    дверцята холодильника з морозильною камерою довго були відчинені або нещільно зачинені;
  •    ущільнювач дверей пошкоджено;
  •    холодильник з морозильною камерою неправильно встановлено.
  1. Куди подіти продукти під час розморожування морозилки

Найкраще починати процес розморожування холодильника з морозильною камерою прохолодного дня, щоб температура продуктів не занадто піднялася до того, як ви покладете їх назад. Якщо ви розморожуєте взимку, то вміст холодильника бажано перекласти в коробку або пакети та виставити на холод, наприклад, на балкон. Влітку продукти складають у контейнер, який опускають у ємність з льодом та холодною водою, або розміщують у термопакет із попередньо намороженим льодом. Також можна використовувати резервний міні холодильник.

Зверніть увагу: для того, щоб холодильник з морозильною камерою служив довше, щоб у ньому не виникав неприємний запах і не розмножувалися бактерії, потрібно як мінімум 2 рази на рік мити його камери. Обов’язково виконуйте всі рекомендації виробника щодо очищення холодильних та морозильних камер, і особливої уваги щодо цього потребує холодильник вбудований.

фото із відкритих джерел