Готові до зими: як не замерзнути у власній оселі

Зима близько, а опалювальний сезон у Дніпрі, як і по всій Україні, починається важко через ворожі ракетні атаки. Поки держава робить все можливе, аби населення «не замерзло», кожен може самостійно подбати про власний комфорт.

У приватних будинках найчастіше є альтернативні методи опалення, а от мешканці квартир здебільшого залежні від централізованого. Проте є прості рекомендації, як підготуватись до низької температури в оселі чи до екстрених відключено опалення.

Генерувати тепло

Перегляньте всі наявні додаткові джерела тепла, перевірте їх справність, за необхідності — придбайте.

До вмонтованих модераторів тепла належать:

  • кондиціонери;
  • вентиляційні системи;
  • електрорадіатори;
  • теплі підлоги;
  • різноманітні водонагрівачі.

Завдяки простоті й практичності найпопулярнішими залишаються пересувні обігрівачі:

Спробуйте розставляти всі додаткові джерела тепла в різних точках помешкання, аби зрозуміти, який варіант найліпший.

Затримати тепло

Перевірте щільність закриття вікон та дверей, прилягання рам до стін. За можливості замініть старі двері, а замість дерев’яних вікон поставте металопластикові. Якщо ні — скористайтесь герметиком, заклейте щілини пластиковою плівкою, морозостійкою ПВХ-стрічкою чи клейким поролоновим ущільнювачем. На душник можна поставити регульовану вентиляційну решітку.

Накрийте всі поверхні. Цієї зими килими на підлозі й стінах знову у моді, адже вони чудово утримують тепло. Також можна використовувати спінені дитячі термокилими. Різноманітні подушки, махрові, бавовняні, шерстяні ковдри, пледи, покривала можна розстелити на всіх м’яких меблях.

Спрямувати тепло

Якщо меблі або штори затуляють батарею — відсуньте їх, аби тепле повітря вільно рухалось углиб кімнати. З тією ж метою не сушіть речі на батареї. Стіну за батареєю можна заклеїти фольгованим полотном для теплоізоляції, яке відбиватиме тепло всередину приміщення.

Локалізувати тепло

Оберіть одну кімнату (краще найменшу), де зможуть за необхідності розміститися усі члени сім’ї. Створіть комфортні умови для всіх. Це дозволить поставити всі джерела опалення в одному місці й концентрувати тепло. Також варто розглянути варіант аналогічних умов проживання з іншими родичами чи сусідами, аби об’єднати зусилля у випадку надзвичайної ситуації.

Також Міністерство розвитку громад та територій радить співмешканцям багатоквартирних будинків об’єднуватись, аби забезпечити тепло у спільних приміщеннях. За необхідності утепліть всі вікна й двері у під’їзді, забезпечте теплоізоляцію труб, утепліть горище й дах. Допоможіть з підготовкою оселі літнім людям і мамам з дітьми.

Дійте уважно та системно. Ретельно підготуйтеся, керуйтесь рекомендаціями та розробіть план дій на різні випадки. Головна порада щодо зими — без паніки.