Черешневий сезон: медики попередили про ризики для здоров’я

Сезон черешні в Україні у розпалі, і ця соковита ягода вже з’явилася на прилавках та у кошиках покупців. Втім, медики застерігають: не всім можна ласувати черешнею без обмежень.

Незважаючи на приємний смак і корисні властивості, черешня може завдати шкоди певним категоріям людей. Ендокринологи та нутриціологи наголошують — особливо обережними мають бути ті, хто має проблеми з жовчним міхуром. Черешня активізує виділення жовчі, що при наявності запалення або закупорки жовчних проток може спричинити біль, спазми та дискомфорт у правому підребер’ї.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Також небажаним надмірне споживання черешні може бути для людей із гіпотонією — зниженим артеріальним тиском. Оскільки ягода має сечогінний ефект та здатна розширювати судини, велика її кількість (наприклад, цілий кілограм) може викликати запаморочення, слабкість, потемніння в очах і навіть переднепритомний стан.

Ще одна група ризику — люди з чутливим шлунково-кишковим трактом. Фахівці попереджають, що черешня може спричинити посилене газоутворення, здуття, бурчання в животі й дискомфорт, особливо у тих, хто має гастрит або синдром подразненого кишківника.

Не радять захоплюватися черешнею й алергікам. Цей фрукт може викликати перехресні реакції з пилком, яблуками та горіхами. У дорослих це часто проявляється свербінням у горлі, першінням або висипами. У дітей — більш серйозними проявами: від порушень травлення до набряків.

Отже, смачна черешня — чудовий літній перекус, але навіть найсолодша ягода потребує міри. Лікарі рекомендують уважно спостерігати за реакцією організму та не переїдати, аби літнє задоволення не обернулося проблемами зі здоров’ям.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *