Дослідження: здорове харчування може продовжити життя на 10 років
Здорове харчування може додати до 10 років життя – такі результати опубліковані в журналі Nature Food. Вчені Гарвардського університету провели масштабне дослідження, проаналізувавши раціон понад 50 тисяч людей.
Вони дійшли висновку, що навіть незначні зміни у харчуванні можуть позитивно вплинути на тривалість життя.
Фахівці визначили, що основними продуктами для довголіття є цільнозернові, овочі, фрукти, горіхи та риба. Цільнозернові знижують ризик серцево-судинних захворювань, овочі та фрукти містять антиоксиданти, які уповільнюють процеси старіння, горіхи та насіння позитивно впливають на роботу мозку, а риба, багата на омега-3, допомагає боротися із запальними процесами в організмі.
Водночас дослідники рекомендують мінімізувати споживання червоного та обробленого м’яса, рафінованого цукру і штучних трансжирів, оскільки вони негативно впливають на серцево-судинну систему і можуть сприяти розвитку хронічних хвороб.
Фахівці наголошують, що навіть поступові зміни у звичному меню приносять користь. Наприклад, заміна звичайного хліба на цільнозерновий або відмова від фастфуду на користь домашніх страв можуть продовжити активне і здорове життя.
фото з відкритих джерел