П’ять бюджетних продуктів, які корисні для мозку і серця

Директор науково-дослідного центру «Здорове харчування» Зінаїда Медведєва вважає, що корисні продукти легко можна купити в звичайному магазині, при цьому не витрачаючи зайвих коштів. Пише «Жіночий світ».

Гречана крупа. У ній містяться вітаміни, а також флавоноїди, що сприяють зміцненню стінок кровоносних судин. На відміну від багатьох інших круп, гречка не містить глютену. Глікемічний індекс гречаної крупи близько 50. Зварена на воді, ця каша може входити в раціон тих, що худнуть.

Лляна олія. Крім Омега-3 кислот вона містить речовини-стерини, необхідні для важливих біологічних процесів, включаючи побудову клітинних оболонок. Лікарі рекомендують використовувати олію в раціоні при проблемах з шлунково-кишкового тракту, артриті і при серцево-судинних захворюваннях. Цей продукт допомагає знижувати рівень «поганого» холестерину в крові.

Капуста містить рекордну кількість вітамінів і найважливіших макроелементів. Це, в тому числі, кальцій, магній, калій, фосфор, хлор і сірка. Серед корисних властивостей: протизапальна, знеболювальна і навіть онкопротекторна (тобто зниження ризику розвитку пухлин).

Іван-чай. Він має в’яжучу і обволікаючу дію. Кверцетин і кемпферол, які містяться в рослині зміцнюють судини і роблять їх еластичними, запобігаючи появі серцево-судинних захворювань.

Гарбуз. Найголовніше, що він допомагає впоратися з дефіцитом магнію, говорить експерт. При його недоліку у людини з’являється дратівливість, занепад сил, проблеми з суглобами, серцево-судинної і травної систем. У багатьох українців спостерігається його недолік. Це пов’язано зі зловживанням фастфудом, алкоголем, жирною їжею. Таке харчування провокує розвиток умовно-патогенної мікрофлори в кишечнику, і мікроорганізми, котрі розмножуються активно споживають магній. Іншою причиною дефіциту магнію може бути постійний стрес.

 

Фото pixabay