Переваги червоного та білого винограду: що варто знати
Серпень – це час винограду, найсмачнішого дару природи та джерела вітамінів. У виноградних кісточках містяться антиоксиданти, що є запорукою молодості. Проте, чи весь виноград однаково корисний? Дієтологи розповіли про користь та можливу шкоду різних сортів винограду, повідомляє HealthLine.
Сорти білого та червоного винограду мало чим відрізняються за складом, але деякі відмінності все ж таки є.
Червоний виноград рекомендовано вживати, якщо:
- Потрібна профілактика хвороб нирок
- Необхідно зміцнити серце
- Потрібно підняти рівень гемоглобіну
- Необхідно поліпшити зір
Червоний виноград містить велику концентрацію калію, заліза та кальцію, тому він кращий за багато вітамінів. Вітаміни та мінерали з натуральних джерел засвоюються організмом на 90%, тоді як синтетичні вітаміни – лише на 50%. Однак, через великий вміст пігменту в шкірці, деякі люди можуть виявляти алергічну реакцію на червоний виноград.
Білий виноград корисний людям, які:
- Страждають від запалення жовчного міхура
- Мають проблеми з сечовим міхуром
- Часто хворіють на ГРВІ
Також вживання білого винограду є ефективною профілактикою раку молочних залоз.
Рожеві сорти винограду, хоча на смак нагадують білий виноград, за складом ближче до червоного через наявність пігменту.
Лікарі нагадують, що у винограді високий вміст природного цукру – фруктози. Тому людям із цукровим діабетом та надмірною вагою краще прибрати виноград із раціону або замінити його родзинками. Висушений виноград однаково корисний для всіх, як дорослих, так і дітей.
фото з відкритих джерел