Як їстівні гриби можуть зашкодити вашому здоров’ю
Навіть їстівні гриби можуть стати небезпечними для здоров’я, якщо ростуть у несприятливих екологічних умовах. Під час посухи гриби можуть накопичувати в собі високі концентрації шкідливих елементів, таких як цезій, ртуть, свинець, кадмій та інші токсичні речовини. Унаслідок цього вони стають токсичними і можуть викликати гострі отруєння, особливо якщо вживаються сирими або після неправильного приготування.
У людей, які страждають на хронічний гастрит, холецистит, гепатит, панкреатит, а також у людей похилого віку та дітей, навіть правильно приготовані їстівні гриби можуть загострювати ці хвороби. Це пов’язано з екстрактивною дією відвару грибів на залози шлунково-кишкового тракту.
Усі постраждалі з підозрою на гостре отруєння грибами підлягають обов’язковій госпіталізації до відділення реанімації або, по можливості, до профільних відділень з лікування отруєнь.
Тому гриби краще вживати дуже обережно та в невеликих кількостях, дотримуючись правил їхнього приготування та враховуючи потенційні ризики для здоров’я.
фото з відкритих джерел