Здорові альтернативи цукру: огляд 10 найкращих натуральних замінників

В наш час все більше людей шукають альтернативи звичайному цукру, бажаючи зробити своє харчування здоровішим. Представляємо вам 10 натуральних замінників цукру, які можуть стати чудовим вибором для тих, хто хоче знизити споживання рафінованого цукру.

1. Фруктоза Фруктоза міститься у фруктах, ягодах, овочах та меді. Вона вдвічі солодша за сахарозу і має глікемічний індекс 20, що означає, що вона підвищує рівень цукру в крові повільніше, ніж глюкоза. Оптимальна доза фруктози – до 30 г на добу.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

2. Мед Мед має лікувальні, антиоксидантні, протизапальні та антибактеріальні властивості. Він містить природні антибіотики та пребіотики, що покращують роботу імунної системи.

3. Сироп топінамбура Сироп з бульб топінамбура має низьку калорійність (267 ккал на 100 г), приємний смак, багатий на калій, кальцій, магній та клітковину. Він є безпечним цукрозамінником з пребіотичними властивостями.

4. Кокосовий нерафінований цукор Кокосовий цукор містить кальцій, залізо, калій, вітамін С та глютамін. Інозитол у його складі підтримує здоров’я нервової системи, а солі калію позитивно впливають на артеріальний тиск.

5. Нерафінований тростиновий цукор Тростиновий цукор отримують шляхом випарювання тростинового соку. Він містить калій, залізо, кальцій, магній, фосфор та вітаміни групи В. Вживання в невеликих кількостях сприяє зміцненню нервової та імунної систем.

6. Кленовий сироп Кленовий сироп, популярний у Канаді та США, солодший за цукор в 1,4 рази, має глікемічний індекс 54 і містить антиоксиданти, мікроелементи та вітаміни групи В. Він вдвічі менш калорійний, ніж цукор, і не викликає алергії.

7. Фініковий сироп Фініковий сироп виготовляють з соку фінікової пальми. Його калорійність – 116,8 ккал, глікемічний індекс – 54. Він містить калій, магній та антиоксиданти, корисний для серцево-судинної та нервової систем.

8. Сироп агави Сироп агави виготовляють з соку рослини агави. Він майже в 3 рази солодший за цукор, має глікемічний індекс від 55 до 90 та калорійність 311 ккал. Сироп агави містить природні імуномодулятори та пребіотик інулін.

9. Еритрит (еритрол) Еритрит підходить для людей із цукровим діабетом та зайвою вагою. Він не впливає на рівень цукру в крові і захищає зуби від карієсу.

10. Стевія Стевія у 300 разів солодша за цукор і не містить калорій. Вона не має канцерогенних та токсичних властивостей, має антидіабетичну властивість та вважається одним із найбезпечніших і найвивченіших цукрозамінників.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!