5 корисних звичок, що допомагають зберегти психічне здоров’я

Бажаєте дізнатися про те, як покращити психічне здоров’я? Напевно кожен із вас чув історію про те, що нервові клітини не відновлюються, що їх треба берегти і все в такому дусі. У цій історії є частка правди, але якщо вчасно не занепокоїтися питанням профілактики, можна завдати шкоди своєму здоров’ю, що спричинить куди серйозніші наслідки. У цій статті ми розберемо кілька способів, які допоможуть вам підвищити якість життя і подивитися на нього під іншим кутом.

Що мається на увазі під “психічним здоров’ям”

Психічне здоров’я є прямим показником нашого благополуччя. Про його стан можна судити з того, наскільки сильно і швидко змінюється настрій протягом дня. Також відстежувати стан психічного здоров’я можна виходячи з вашого ставлення до проблем і вміння швидко та правильно їх вирішувати. Основними симптомами, що вказують на проблеми з психічним здоров’ям, є нудьга, депресія та апатія. Щоб тримати свою психіку в здоровому стані, вміти протистояти стресам і не зациклюватися на проблемах, спробуйте впровадити у своє життя такі звички.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Ведення щоденника

Тож, як покращити психічне здоров’я? Папір може стати вашим “слухачем”, другом, якому ви все розповідаєте. При цьому увібрати папір може як щось хороше, так і негативні думки, які надалі стануть приводом для роздумів і спробою знайти відповідь на запитання: “Чому я вчинив саме так?”. Розплутавши клубок ваших думок і почуттів, ви побачите слабкі місця і почнете активно працювати над їх ліквідацією. Отримавши відповіді на запитання, які вас цікавлять, ви знизите рівень стресу і поліпшите психічне здоров’я.

Корисний стрес

Усі звикли, що стрес – це щось негативне. Так, він завдає багато шкоди, коли його занадто багато, і людина вже не може впоратися з напруженням. Але психологи виділяють і “корисний стрес”. Працює він як холодний душ: від крижаної води кров приливає до шкіри і змушує підбадьоритися. Так само і з психічним здоров’ям: якщо ви його час від часу “загартовуєте”, то психіці стає легше адаптуватися до мінливих умов.

Як часто ви виходите із зони комфорту? Упевнена, що відбувається це порівняно рідко. А що, якщо я попрошу вас прибратися в кімнаті і при цьому танцювати? Уже відчуваєте збентеження? Даремно! Подібні дії тільки розкріпачать вас і підвищать рівень ендорфінів.

Не забувайте, що психічне благополуччя понад усе! Дуже добре допомагає вправа “ходити у звичні місця новими дорогами”. Наприклад, коли ви йдете на роботі, спробуйте пройти несподіваним шляхом, як ви ніколи не ходили. Коли ви йдете за звичкою, вам уже все знайоме, тому є шанс на автоматі прокручувати негативні думки. На новій дорозі вам доведеться сконцентрувати увагу на зовнішньому світі. Опинившись у стресовій ситуації, ви зможете відкрити для себе щось нове, і отримані знання підуть вам на користь. До речі, схуднення теж є корисним стресом!

Режим відпочинку

При порушенні режиму відпочинку мозок людини меншою мірою збагачується киснем, виникає втома, знижується концентрація, а емоційна складова практично сходить нанівець. Щоб подібних проблем не виникало, варто попрацювати з режимом сну і дотримуватися його. Нормальним вважається відпочинок по 30-40 хвилин кожні 4-5 годин. Щоб почуватися бадьорим протягом дня, робіть часті перерви.

Хвилини споглядання

Що частіше людина перебуває у своїх думках, то більше в неї приводів для тривожності. Знизити напругу можна за допомогою перемикання уваги або на зовнішній світ, або всередину себе. І робіть вправи щоб прибрати живіт, бо це теж допомагає з психологічним дискомфортом.

Для першого варіанта підійдуть прогулянки містом або виїзди на природу. Час, проведений на вулиці, піде вам на користь. Особливо якщо говорити про виїзди до лісу, де можна послухати спів птахів, відчути запах хвої і просто відволіктися від міської метушні, збираючи гриби або ягоди. Щоб зазирнути всередину себе, налаштуватися на свої відчуття, використовуйте практику медитації. Можете також вийти на спортивний майданчик та розім’ятись. Ось вам дієта щоб схуднути в животі на додачу до споглядання природи та вправ на свіжому повітрі!

Відстеження емоцій

Розкрийте себе, покажіть людям справжні емоції. Щирість ще нікому не шкодила, а якщо постійно стримувати себе і заганяти в кут, то нічого доброго ви точно не досягнете. Якщо ви відчуваєте негативні емоції (гнів), пам’ятайте про екологічність: проживіть їх на фізичному рівні далеко від інших людей, але в жодному разі не закопуйте емоцію глибше в себе. Можна побити подушку, порвати папір, покричати (до речі, добре “розряджає” мат). Використовуйте для цього вправу “ноутинг”:

  1. Тричі на день дайте собі хвилину на неї. Заплющте очі, назвіть емоції, які відчуваєте просто зараз. Можливо, це вийде не одразу, але що більше ви будете намагатися, то легше почне виходити. Дайте кожній емоції оцінку, наскільки сильно ви її відчуваєте за шкалою від 1 до 10.
  2. Далі назвіть відчуття у своєму тілі, “проскануйте” його, також давши оцінку кожному відчутному почуттю від 1 до 10 (наприклад, поколювання в руці, свербіж у попереку, затиснута шия).
  3. Потім спробуйте проаналізувати те, що ви виявили в результаті вправи: з яких причин зараз вами рухають саме ці емоції, що послугувало “поштовхом”.

Психічне здоров’я відіграє важливу роль у нашому житті, його треба навчитися регулювати та вчасно вживати заходів для усунення проблем, щоб не закопати себе в іще глибшу яму самокопання, нерозуміння і розбірок самим із собою.

Бонусна звичка: поменше заходьте в соціальні мережі

Ми часто переборщуємо з часом, проведеним у соціальних мережах, і це позначається на нашому психічному здоров’ї. Дедалі більше людей віддають перевагу віртуальному спілкуванню перед реальним і проводять у гаджетах весь вільний час. Спробуйте видалити соціальні мережі зі смартфона, і переглядати їх тільки за комп’ютером.

Ви відчуєте, як багато у вас звільниться часу для інших справ і відпочинку. Ще можна вмикати беззвучний режим сповіщень, коли ви займаєтеся робочими завданнями або проводите час із близькими. Намагайтеся, щоб соціальні мережі якомога менше відволікали вас від реального життя і реальних вражень. Такі корисні звички для здоров’я є справжніми гейм чейнджерами!

І не забувайте висипатися ночами!

Здоровий сон людині життєво необхідний. При порушеннях сну, наприклад, при безсонні, можуть виникати проблеми з диханням, мозок погано збагачується киснем. Якщо людина спить неглибоко, вона не отримує достатню кількість фаз сну, і, як підсумок, може страждати від недосипання і постійно почуватися втомленою.

Під час лікування психічних захворювань, таких як депресія і тривога, іноді досить вибудувати нормальний спосіб життя і нормалізувати сон. Достатньо налагодити найважливіші фізіологічні функції людини, як усе змінюється. Щоб почуватися добре і не відчувати проблем зі сном, потрібно виробити режим. Бажано вставати до 8-ї години ранку, але не раніше 7-ї.

Якщо вам через роботу чи інші справи все-таки потрібно вставати о 6-й, то лягати бажано не пізніше 22:00. Прокидатися треба поступово, давати собі час на те, щоб відійти від сну, трохи полежати в ліжку, а потім спокійно вдягнутися і почати свої справи, щоб день не здавався зім’ятим. В ідеалі необхідно дотримуватися свого особистого біологічного ритму прокидання і вставати тоді, коли вам комфортно.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!