8 продуктів, які покращують концентрацію і увагу
Якщо замість ясності в голові туман, і думка “не думається”, можливо, прийшла пора переглянути свій раціон. Розповідаємо про найкорисніші речовини і продукти для роботи мозку. Пише terrawoman.ua.
У нашому житті рівень успіху багато в чому визначається тим, наскільки якісно функціонує мозок. Зуміли зорієнтуватися в складній ситуації і вирішили поставлене завдання – отримали заохочення від начальства і просування по кар’єрних сходах. Схоплюєте все на льоту і добре сприймаєте інформацію в інституті – легко складаєте іспити і отримуєте диплом престижного ВНЗ. Проте якщо замість ясності в голові туман, і думка “не думається”, можливо, прийшла пора переглянути свій раціон. Ми звикли сприймати їжу виключно як джерело енергії і смакового задоволення. Проте корисні речовини продуктів щодня роблять вплив на абсолютно усі функції нашого організму, у тому числі і на розумову активність. Тому цілком логічно, що нестача якихось речовин може і провокувати вищеописаний стан відсутності концентрації уваги. Що ж це за речовини такі і де їх шукати?
Розповідаємо в сьогоднішньому огляді.
Зелений чай
Якісний зелений чай – ваш кращий друг і помічник в ті моменти, коли особливо потрібно чітку роботу розуму. Чашка гарячого напою допоможе як мінімум по 2 причинам: кофеїн і L- теанін. Немає ніяких сумнівів, що ці речовини допомагають зосередитися, підвищують пильність і покращують здатність до концентрації уваги. Причому вважається, що додавання жирного молока в зелений чай посилює ефект.
Горіхи
Коли вашому мозку терміново потрібно заряджання, жменя горішків стане відмінним перекушуванням для інституту і роботи. Практично будь-які горіхи і насіння є чудовими джерелами вітаміну Е – антиоксиданту, що уповільнює вікове зниження когнітивних функцій. Вони також багаті ефірними оліями і амінокислотами, які допомагають посилити фокус уваги.
Жирні сорти риби
Говоримо про жирні сорти риби, тримаємо в думці омега-3 жирні кислоти – в прямому і переносному сенсі. Учені називають ці корисні жири “швидкою допомогою для розуму”. Було встановлено, що люди, що страждають від нестачі омега- 3, часто скаржаться на погану пам’ять, нездатність концентрувати увагу, перепади настрою, депресію і втому. Щоб усунути ці симптоми, включайте у свій раціон не менше 3 раз на тиждень форель, лосось, скумбрію, оселедця і інші жирні сорти риби.
Вода
Як і будь-яка інша функція нашого тіла, здатність до концентрації і активної розумової діяльності залежить від того, чи досить ми випиваємо води. Волога потрібна для активної роботи усіх відділів головного мозку: було доведено, що при нормальному гідратуванні організму, мозок починає думати швидше і краще концентрується на поставленому завданні. Тому заведіть собі красиву пляшку для води і не забувайте про покладені 8 склянок рідини в день.
Гіркий шоколад
На випадок майбутньої активної розумової діяльності – планерок, летючок, мозкових штурмів – завжди тримайте під рукою пару кубиків гіркого шоколаду зі змістом какао вище 70%. По-перше, він містить невелику кількість кофеїну, що допомагає стимулювати активність мозку. По-друге, гіркий шоколад містить магній, який знімає стрес, стимулює вивільнення ендорфінів і серотоніна, що зрештою підвищує настрій і покращує здатність до концентрації на поставленому завданні.
Авокадо
Робота кожного органу нашого організму безпосередньо залежить від хорошого кровопостачання. Головний мозок – особливо. У поліпшенні кровообігу нам допоможуть жирні кислоти авокадо, що підвищують еластичність посудин і знижують рівень холестерину в крові. А високий вміст харчових волокон в цьому маслянистому фрукті допомагає регулювати рівень цукру в крові і контролює відчуття голоду.
Зелень і листові овочі
Нам невимовно повезло: гаряче улюблений в Україні кріп, петрушка і зелена цибуля – це геніальні джерела антиоксидантів і каротиноїдів, що допомагають роботі мозку. А ось популярніші на заході листові овочі – шпинат, латук, корн і рукколу, можна включати в раціон і почастіше, адже в них міститься фолієва кислота і вітаміни групи В, які доведено покращують пам’ять, увага і загальний стан здоров’я мозку. Невелика підказка – чим темніше їх зелений колір, тим краще.
Насіння льону
Деякі фахівці називають льон суперфудом, адже в цьому насінні міститься рекордна для рослинного продукту кількість омега-3 жирних кислот, магнію, вітамінів групи B і клітковини. Всі разом ці з’єднання живлять мозок і покращують концентрацію. Не забувайте, що через щільної оболонки насіння льону може погано засвоюватися, тому краще їх їсти в перемеленому вигляді в якості доповнення до салату, супу, йогурту або смузі.